Woonplant van Mei – De Potroos.

De roos is een klassieke schoonheid die al sinds oudsher door mensen wordt gekoesterd. Een reden voor Bloemenbureau Holland om de potroos tot woonplant van de maand mei uit te roepen.

Woonplant van mei 2012: de potroosDe roos is wel het bekendst als snijbloem, maar de potroos wordt de laatste jaren steeds populairder, stelt BBH. De roos is sowieso al sinds de oudheid in trek – Grieken, Romeinen en Egyptenaren kweekten deze bloemen, net als de oude Chinezen. De bloemen werden gebruikt om tempels en paleizen te versieren.

SymboliekVoor de vroege christenen stond de roos voor de vijf wonden van Christus. Tegenwoordig hangt de symboliek samen met de kleur. Een rode roos in de knop staat voor ‘puur en liefdevol’, een bloeiende rode roos voor ‘volwassen liefde’. Een witte roos symboliseert ‘echte liefde en geestelijke puurheid’, een rode en witte roos samen ‘eenheid en verbondenheid’. En de gele roos staat voor intieme vriendschap en verbondenheid.


Verzorgingstips• De potroos is mooi maar niet veeleisend. Een lichte standplaats en elke twee à drie dagen wat water zijn voldoende.
• De potroos kan in de volle zon staan, maar dan heeft de plant wel elke dag water nodig.
• In de winter de watergift halveren.
• Na de nachtvorst kunnen deze bloeiende planten ook op het balkon of terras staan.
• Meer verzorgingstips vindt u o.a. op de site van kwekerijenGrandeland en BM Roses.


•GOED OM WETENDe Engelse tuinhandelaar R. Sweet bracht de eerste ‘liliputter-roos’ omstreeks 1810 naar Engeland. Hij had de plant uit een botanische tuin van het eiland Mauritius in de Indische Oceaan meegenomen.

De teelt van potroosjes startte op kleine schaal in 1965 toen een zekere Svend Jensen (een Deens tuinbouwkundige) drie miniatuursoorten roosjes vond in een catalogus. Hij bestelde deze en begon hiermee de teelt van zo’n 10.000 potroosjes in zijn kwekerij in Kolding (Jutland).
Stilaan nam de productie toe tot zo’n 300.000 stuks/jaar op het einde van de jaren zestig.
De echte expansie kwam er pas in de jaren tachtig toen er verschillende kwekers bijkwamen die nog betere soorten ontwikkelden.
Kunstlicht maakte het toen ook mogelijk om jaarrond te gaan telen.
Met de ontwikkeling van de Parade-soorten op het einde van de jaren tachtig door de Deense kweker Poulsen (Poulsen Roser A/S) werd de productie en de kwaliteit van de potroos nog groter en beter.bronvermelding;
Bloemenburo Holland
Bloem en Blad.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s