Tomatillo’s zijn lekker en gevaarlijk!.

De tomatillo (Physalis ixocarpa) is een oorspronkelijke bewoner van de hooglanden van Midden-Amerika Mexico en Guatemala. Tomatillo is een Spaans woord dat ‘kleine tomaat’ betekent en het is dan ook geen verrassing dat hij ook alom bekend staat als de groene tomaat. Uiteraard is het weer eens geen aparte variant van de tomaat. Toch zijn het niet zulke verre familieleden van elkaar als je mogelijk zou kunnen denken want zowel de tomatillo als de tomaat behoren tot de Nachtschadefamilie (Solanaceae). Maar het is wel degelijk een broertje van de ook in Nederland groeiende lampionplant (Physalis alkekengi). Deze twee soorten hebben gemeenschappelijk dat de bes omhuld wordt door een ingedroogde, papierachtige en oneetbare kelk, die inderdaad iets weg heeft van een lampion. Deze kelk of calyx beschermt de bes tegen aanvallen van ongedierte en de elementen.

Deze plant is een eenjarige en kan een hoogte bereiken van zo’n 60 centimeter en bloeit met de voor nachtschaden zo karakteristieke stervormige bloemetjes. Bij de tomatillo zijn ze geel met een bruin hart.

Tomatillos (03)

Tomatillos (03) (Photo credit: cizauskas)

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Physalis, is afkomstig uit het Grieks: physa (φυρα) betekent ‘blaas’ en is een verwijzing naar het omhulsel. Het tweede deel, ixocarpa, is een combinatiewoord: het eerste deel komt voort uit het Latijnse woord ixos dat kleverig betekent en het andere deel, -carpa, is ook deze keer weer afkomstig van het Latijnse carpus dat ‘bes’ betekent. Samen is dat dus een kleverige bes en dat klopt precies want de bes van de tomatillo staat bekend om zijn kleverigheid.

Zoals vele nachtschaden zijn slechts de rijpe bessen of vruchten gifvrij. De tomatillo heeft in diverse landen op het Amerikaanse continent grote faam verworven. In Mexico bijvoorbeeld wordt van tomatillos en chilipepers de scherpsmakende saus salsa verde bereid. Salsa verde betekent ‘groene saus’, maar om nu te denken dat er groene bessen van de tomatillo in verwerkt worden zou een grote vergissing zijn.

In central Mexico, these are simply called &qu...
In central Mexico, these are simply called “tomates” (the red ones are called jitomates). They are called tomatillos in Sonora and Arizona. Used in cooking much like the better known red tomato. Taken at a market in Metepec, Mexico State (Photo credit: Wikipedia)

Net als bij de tomaat zijn groene tomatillos nog onrijp en onrijpe tomatillos zijn giftig. Te gulzig zijn en onrijpe tomatillos opeten levert maag- en darmproblemen op met diarree, misselijkheid en koorts. Er ontstaat vaak ook een jeukerig gevoel in de keel dat enkele uren kan aanhouden. Pas als de bessen, afhankelijk van de variëteit, gerijpt zijn naar geel, rood of paars zijn ze eetbaar.

Ook deze plant heeft dus weer een duistere zijde. De rest van de plant – en dan vooral de bladeren – zit boordevol potentieel dodelijke alkaloïden, waaronder een variant van het zo bekende nicotine.
Auteur,Fred de Vries,website Gevaarlijke planten.

Enhanced by Zemanta
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s