Nieuwe kansen voor groene ondernemers!

De wereld gaat veranderen en we worden onszelf hier steeds bewuster van.
De tekorten aan fossiele brandstoffen en de vervuiling die vaak samen gaat met deze vorm van brandstof
dwingen ons steeds vaker om na te gaan denken over duurzame oplossingen voor dit grote probleem.
Steeds vaker zullen we in de nabije toekomst met ons neus op de feiten worden gedrukt,want laten we wel zijn door de enorme welvaart die we decennia lang hebben gehad zijn we ontzettend verwend met zijn allen. We zijn verzot op gele kiwi’s uit Israel of Nieuw Zeeland en naast dat we het bewust aankopen zijn er ook veel levensmiddelen waarvan we niet eens weten waar het vandaan komt.
Net als die lekkere malse kipfilet van vanavond die hoogstwaarschijnlijk vijf jaar geleden in Vietnam is geslacht.
Ons voedsel maar ook bijvoorbeeld bloemen en planten maken vaak duizenden kilometers voor het in uw boodschappentas ligt,in de toekomst zullen we voor onze voedselproductie dichter bij huis plaats moeten gaan inrichten.
Naast dat veel mensen in de toekomst steeds vaker hun eigen groenten weer gaan verbouwen,en zoals je op deze site kunt zien kan dat heel goed op weinig ruimte,zullen er kleinschalige agrarische bedrijven gaan ontstaan in de wijk!.
Community Garden
Community Garden (Photo credit: Plan for Opportunity)

Vaak zullen dit gecombineerde bedrijven zijn waar bijvoorbeeld groenten,fruit en vissen worden gekweekt.Vooral het creatief omgaan met de beschikbare vierkante meters zal een ware uitdaging gaan worden voor de nieuwe groene urban-ondernemer.

Jarenlang heb ik in mijn bloemenzaken een assortiment bloemen verkocht afkomstig uit de hele wereld,mooie dikke rozen uit Equador ,Colombia of Israel.
Goedkope roosjes uit Afrika en tulpen uit Frankrijk.Inderdaad u word als klant verwend met een wereldwijd assortiment,maar in feite is dit soort ondernemen niet meer van deze tijd.
Ook in de bloemenhandel zouden we terug moeten gaan naar de tijd van de hollandse zomerbloemen,en andere lokaal gekweekte producten.
Immers het hollandse bloemen-product is van een hoogwaardig nivo en word er mede natuurlijk door de strenge regelgeving vaak al heel duurzaam gekweekt.
De sector is zichzelf hier ook steeds bewuster van gezien veel initiatieven om milieu-vriendelijk te kweken. U als klant zult misschien een stapje terug moeten doen qua keuze maar daar tegenover staat dat u een eerlijker product in de vaas heeft.
We zullen steeds vaker in de toekomst kleine ondernemingen zien ontstaan in de wijk die ons zullen gaan voorzien in onze dagelijkse levensbehoeften.
 Bovendien is er het voordeel voor u als consument dat het eten beter zal gaan smaken doordat het verser is en eerlijker is.
Growing Power, Milwaukee
Growing Power, Milwaukee (Photo credit: grifray)
In de V.S word dit soort ondernemen gesteund en gepromoot door de federale overheid in een project wat Growing Power word genoemd.
Community Garden
Community Garden (Photo credit: Plan for Opportunity)

Je ziet daar dan ook vooral in veel grote steden kleinschalige agrarische bedrijven ontstaan waar nu al hele wijken van lokaal geproduceerde producten in hun behoefte aan groenten en fruit  kunnen worden voorzien.

Naast dit nieuwe groene urban ondernemen zien we in de V.S nog een andere ontwikkeling op dit gebied ; de Community Garden.
In veel Amerikaanse wijken en dorpen krijgen de bewoners de gelegenheid om op braakliggende terreinen tuinen aan te leggen.
community gardens
community gardens (Photo credit: emdot)

De aanpak is vaak opvallend goed georganiseerd , bovendien zitten er natuurlijk naast de eerlijke voedselproductie meer voordelen aan dit soort tuinieren, het sociale aspect is bijna net zo belangrijk.

Er ontstaat een saamhorigheid in de wijk en mensen in de stad komen weer in contact met de natuur.
En dan natuurlijk niet te vergeten dat groen in je leefomgeving je goed doet!. 
Er liggen dus voor de oplettende ondernemer kansen genoeg op dit gebied,een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat van die Amerikaanse gepensioneerde postbode die zijn lange pad naar zijn garage ombouwde tot groente-kwekerij en nu 23 gezinnen voorziet in hun dagelijkse behoefte aan groenten.

Growing Power, Milwaukee
Growing Power, Milwaukee (Photo credit: grifray)

Enhanced by Zemanta
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s