Poelenburg Buurttuin, het prille begin!

Nu ik ben begonnen om dit bericht over de nieuwe buurttuin in Poelenburg te schrijven besef ik mij opeens dat dit terrein ooit de start is geweest van mijn groene leven. Op een gedeelte van het terrein waar de nieuwe buurttuin straks vorm moet krijgen waren eens de schooltuintjes gevestigd. De tuin die ik daar als leerling van de President Kennedy School had en het enthousiasme van tuin-meester Ofman deden mij toen besluiten om naar een groene school te gaan, het begin van een leven in de planten. Nu 36 jaar verder is dit zelfde terrein wederom het begin in een nieuw hoofdstuk van mijn groene leven.hist7Een foto op hetzelfde terrein met meester Ofman als tweede van rechts.

Het prille begin.

De ontwikkelingen voor de buurttuin in de Zaanse wijk Poelenburg bevinden zich nog in een pril en fragiel stadium. De inwoners van de wijk kunnen in de komende weken laten zien dat ook zij hier positief over zijn door met veel ideeën te komen. Door de inwoners zo veel mogelijk mee te laten denken zal er uiteindelijk een betrokkenheid met de tuin ontstaan die onontbeerlijk nodig is om zo’n groot project als dit te doen slagen. Voor de aanleg maar zeker ook voor het beheer en onderhoud zullen er veel vrijwilligers nodig zijn. De buurttuin  zal straks met zijn oppervlakte van bijna 4 ha behoren tot één van de grotere buurttuinen van Nederland.Poelenburg, Zaandam 2 - Google Maps

Buurttuin Poelenburg is een initiatief van het samenwerkingsverband; Bewonersbedrijf Poelenburg, Gemeente Zaanstad en de Stichting Plato met als grote motivator Erwin Stam, de voorzitter van het Bewonersbedrijf Zaanstad. Tijdens de vergadering van dit samenwerkingsverband waar ik de afgelopen week bij mocht aanschuiven werden er op een slagvaardige wijze  een aantal concrete besluiten genomen. De belangrijkste hiervan was om al dit jaar een klein maar opvallend begin te maken met de tuin.  Besloten werd om of een algemeen plein op het terrein te gaan inrichten of de buitenste groenrand open te maken zodat het nu achter de bomen en struiken verscholen terrein zichtbaar word en daardoor meer gaat ‘leven’ bij de inwoners. Enkele leden van de werkgroep zijn al zo enthousiast dat zij al bijna met een schep en schoffel naar de vergadering kwamen.

Tijdens een thema-avond die de gemeente had georganiseerd was ook ruimte ingedeeld om de plannen over de buurttuin aan de bewoners te presenteren. Na een inleidend en enthousiast pleidooi van Erwin Stam mocht ik de bewoners enkele ideeën aanreiken die als inspiratie mochten dienen voor de inwoners. En nu maar hopen dat er de aankomende weken een hoop ideeën het Bewonersbedrijf mogen bereiken!

Wordt vervolgd.

tuinpromo

poelenburg zaandam buurttuin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s