De vogelvriendelijke tuin.

De overheid heeft steeds minder geld over voor natuurgebieden in ons land en doe daarbij de intensieve landbouw en je kunt bedenken dat de natuur de afgelopen jaren steeds verder onder druk is komen te staan. Als we naar het vogelbestand in ons land kijken kunnen we constateren dat bepaalde vogelsoorten jaarlijks 5 tot 10 % in aantal afnemen en er zelfs soorten zijn die totaal aan het verdwijnen zijn, zoals bijvoorbeeld de mussen.

Organisatie’s zoals de Vogelbescherming en VARA Vroege Vogels hebben een aantal jaren geleden de handen ineen geslagen en hebben d.m.v een aantal projecten getracht het tij te keren en inmiddels zijn de eerste positieve uitwerkingen hiervan zichtbaar. musje1

Tuinreservaten

Het initiatief om particulieren tuineigenaren te motiveren hun tuin zo vogelvriendelijk mogelijk in te richten heeft veel mensen aangesproken. Inmiddels zijn er zo’n 4000 tuineigenaren in Nederland die met het project: tuinreservaten meedoen. Tezamen zijn zij goed voor 1,2 miljoen m2 milieu en diervriendelijke tuin. Een ander goed lopend project is: red de wilde weide, hierbij worden agrariërs in Nederland opgeroepen hun land zo diervriendelijk mogelijk in te richten en ook hier zijn er velen (maar nog lang niet genoeg) die meedoen aan dit project.

Tuintrends.

Vooral aan het eind van de vorige eeuw veranderde veel tuinen in zgn. parkeerplaatsen, het beton won het van aarde en beplanting. Het drukke bestaan van ons resulteerde in dalende belangstelling voor het echte tuinieren, de tuin mocht geen tijd meer kosten en dit ging ten koste van groen in de tuin.  De tuin was geen tuin meer maar werd een verlengstuk van de huiskamer. In veel tuinen verdween de aarde compleet en ontstond een trendy showroom met loungeset, spiegels en een enkele plantenbak, en menig voortuin werd een parkeerplaats. De vele bouwmarkten en tuincentra in ons land waren hier mede de grote trendsetters van en bij menig tuincentrum was de  tuinmeubel-afdeling groter dan het plantenaanbod.tuinvogeltelling

Gelukkig is er langzaam maar zeker een verandering zichtbaar in de manier waarop onze tuin wordt ingedeeld. Vanaf begin van deze eeuw is er mede door de aandacht die organisatie’s als de Vogelbescherming, I.V.N  en Vroege vogels aan het probleem besteden een positieve verandering zichtbaar. Vooral stedelingen zoeken steeds meer naar manieren om hun directe woonomgeving groener en diervriendelijker te maken. Er ontstaan groendaken, muurtuinen, buurttuinen etc. die allemaal meewerken aan een grotere biodiversiteit in de stad.

De vogelvriendelijke tuin.

De beplanting

Een tuin moet uiteraard veel gevarieerd groen bevatten, planten, struiken en bomen zorgen voor bescherming en voedsel. probeer bij uw keuze voor beplanting zo veel mogelijk planten te kiezen  voor planten die vogels iets te bieden hebben. Zorg ook voor enkele open plekken aarde waar vogels kunnen struinen naar voedsel zoals wormen. Er zijn veel mooie bomen voor de tuin die bessen dragen deze zijn bij uitstek geschikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn Appelbomen, Zoete kers, lijsterbes, Meelbes, pruim, hulst en morel. Een goede border voor vogels bestaat uit veelal inheemse planten in verschillende hoogtes en dicht tegen elkaar geplant. Zorg ervoor dat de bloei van deze beplanting zoveel mogelijk verspreid is door het jaar. Bloeiende bloemen trekken insecten aan die op hun beurt voedsel vormen voor vogels. Uitgebloeide bloemen vormen uitstekend nestmateriaal voor onze gevederde vrienden en de zaden ervan vormen weer voedsel. Merels zoeken bijvoorbeeld graag voedsel tussen compacte bodembedekkers.

Bekijk hier de planten die worden geadviseerd door de Vogelbescherming.soorte11

Water in de tuin.

Vijvers hebben een grote aantrekkingskracht op merels, huismus, spreeuw en vink. Ze drinken er graag of nemen een bad. In kleine tuinen of een balkon kunnen drinkschalen ook een prima alternatief hiervoor zijn. Maak een geleidelijk aflopende grindrand langs de vijver zodat het water toegankelijk word voor de vogels, ook een zogenaamde moerasrand voldoet erg goed. Zorg ervoor dat het ondiepe gedeelte in de zon ligt en bedek ongeveer 30 % van de vijver met drijfplanten. De vijver is het liefst niet dieper dan 80 cm. Een vijver heeft natuurlijk wel zo af en toe wat aandacht en onderhoud nodig, dit bestaat o.a uit het uitdunnen van de planten en het in de zomer regelmatig bijvullen met water.

Lees hier alles over vogelvriendelijke vijvers.

Tuinonderhoud.

Voor een vogel hoeft u de tuin niet op te ruimen. Een vogel wil geen keurige tuin, een vogel wil een tuin met voedsel en schuilplaatsen. Een beetje minder onderhoud aan de tuin vergroot juist de overlevingskansen van vogels. Vooral in de winter.

Wat kunt u bij het tuinieren doen (of laten) om de vogels te helpen?
-Stel zoveel mogelijk onderhoud uit tot het eind van de winter.
-Laat afgevallen blad liggen, of hark het in de borders. Er zitten veel insecten tussen.
-Laat uitgebloeide planten staan tot het voorjaar. Zaadeters zijn er dol op.
-Snoei struiken niet, of niet tegelijk. Struiken zijn belangrijk als schuilplaats.
-Gebruik snoeihout en afgevallen takken voor een takkenrichel. Daarin zitten vogels beschut.
-Snoei bessenstruiken pas tegen het voorjaar. De vitaminerijke bessen zijn waardevol voedsel.Roodborstje

Groendaken en muurtuinen.

Platte of schuin aflopende daken zonder dakpannen zijn zeer geschikt voor beplanting vaak word er gekozen voor een Sedum-beplanting maar steeds vaker bevat een groendak een gevarieerde beplanting van droogteminnende kruiden, veelal inheemse soorten. Een groendak of muurtuin heeft naast de vele voordelen voor vogels meer te bieden, zo is het een natuurlijke isolatielaag waardoor in de zomer de ruimte eronder koeler is en in de winter houdt het juist warmte vast. Ook heeft het een functie als regentuin, het water wordt opgeslagen en geleidelijk weer afgegeven en filtert het bijvoorbeeld fijnstof.

Bekijk bij onderstaande links welke mogelijkheden er nog meer zijn:

roodborst_roodborstje_vogel_natuur_den_dennenDe tuin consulent.

De Vogelbescherming heeft een landelijk netwerk van tuinvogelconsulenten di u graag adviseren. Zij komen desgewenst bij u langs om een tuinontwerp of beplantingsplan te maken of u nog andere tips aan te dragen.

Neem hier contact op met een tuinconsulent bij u in de buurt.

Volg de cursus.

Er is bij uitzending gemist van de publieke omroep een zes-delige serie te volgen waarin de bekende vogelaar Nico de Haan op geanimeerde wijze u een hoop informatie geeft over een vogelvriendelijke tuin, bekijk de serie hier.

3 Comments

  1. De vogelbescherming traint mensen in een dag of zo tot volledig hovenier en hoewel ik er van overtuigd ben dat vogelaars veel van vogels weten, wil dat helemaal niet zeggen dat ze veel van tuinen en tuininrichting weten. In een dag kun je echt geen vakbekwaam hovenier worden. Advies van deze ‘tuinconsulenten’ is dus niets meer dan het oplezen van info die je toch al op internet kan vinden daar hoef je je niet voor te betalen.

  2. Leuke info
    Als je werkelijk goed en gedegen tuinadvies wil over hoe je de betreffende planten die hier genoemd worden kan toepassen en daarnaast nog veel meer, want vogels hebben niet alleen maar planten met vruchten nodig maar bijvoorbeeld ook veel larven van insecten voor hun jongen, vraag dan eens advies aan een echte ecologisch hovenier, die kan je bijvoorbeeld vertellen waar je de genoemde planten het best kan toepassen in je tuin en of ze wel goed zijn voor het soort grond wat je hebt. Je kunt deze hoveniers onder andere vinden op de website van de wilde weelde ( http://www.wildeweelde.nl) of als je in de buurt van Groningen woont bij mij: info@vlindererbij.nl.

    Met een echt goed advies kun je heel veel doen en heel veel plezier bereiken in je tuin.

    Wist je bijvoorbeeld dat een nest mezen zo’n 10.000 rupsen nodig heeft, of jonge mussen luizen van planten gevoerd krijgen? en dat gierzwaluwen en sommige andere vogels zelf 100% afhankelijk zijn van geleedpotigen? Hoe zorg je ervoor dat jouw tuin dat ook allemaal te bieden heeft? Of dat het niet altijd mogelijk is om de planten uit een plantenlijstje zomaar overal neer te zetten maar dat dat afhankelijk is van je bodem, zon en schaduw, er komt echt veel meer bij kijken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s